UV stråler – beskyt dig mod UV strålerne med solbriller

Solens stråler kan nogle gange være så slemme at vi mennesker får hovedpine (migræne), rynket hud, eller endda risikere at blive blind. Nye undersøgelser viser at solens stråler (UV stråler) kan være skadelige for os.

Billige solbriller der beskytter dig imod UV stråler

Solen kan give dig rynker omkring øjnene, og det er derfor vigtigt at du beskytter dine øjne med solbriller, når solen er værst.

Klik på det øverste link hvis du vil se på billige solbriller som beskytter mod solens UV stråler til piger, og klik på det nederste, hvis du vil se på solbriller til drenge.

Selvom du højest sandsynligt bor i Danmark, så skal du ikke gnide dig i hænderne, fordi at du tænker at solen aldrig er fremme i Danmark. Men når solen endelig er fremme her i Danmark, så har vi faktisk større risiko for at blive ramt af bivirkningerne af UV stråler, end fx afrikanere har. Afrikanerne er sorte huden, og det betyder kort og godt at de bedre kan tåle til solen end ‘os’ danskere.

Når solen kommer frem her i Danmark bliver vi meget let solskoldet, hvilket skyldes vores meget lyse hud. Hvis vi rejser ned til de varme lande skal vi nærmest gå rundt med solcreme 24 timer i døgnet, for ikke at komme til at ligne en kogt reje.

uv stråler

Hvad er UV stråler helt præcist?

UV er forkortelsen for Ultraviolet stråling. UV stråler er (som du måske allerede ved) de stråler som solen sender ned til os, som giver os varme. Uden UV stråler har vi ingen varme, så man kan på sin vis sige at ‘UV stråler’ er varme – jo mere solen skinner, jo flere UV stråler er der i luften.

Hvis vi skal ‘nørde’ det lidt mere end det allerede er, så består UV strålingen af UVA, – UVB, – og UVC-stråling (heraf ABC strålingen). UVA-strålingen går helt ubesværet igennem atmosfæren, mens UVB-strålingen delvist bliver stoppet af atmosfærens ilt. UVC-strålingen kan ikke komme igennem atomsfæren, og derfor er der meget lidt fokus på den stråling.

Vi anbefaler at du holder dig indenfor i tidsrummet 12:00 til 15:00, hvis der er over 25 grader, samt at der er skyfri himmel.

UV-Indekset er et indeks, som måler hvor stærke UV strålerne er på et givent tidspunkt. På en ganske normal dansk vinterdag er UV indekset normalt på 0,5 – 1,0, hvor det på en rigtig god dansk sommerdag, kan snige sig op på de 6-7 stykker. DMI (Dansk metrologisk institut) anbefaler at man altid smører sig med solcreme, når UV-strålerne kommer over 3,2.

Du kan finde den daglige UV-indeks ‘update’ på DMI.dk, eller følge med når vejret kommer i fjernsynet. Normalt står der nemlig en lille ‘boks’ oppe i højre hjørne af skærmen, med hvor højt UV-indekset er på.

Bivirkning: Rynker omkring dine øjne

Ældre mennesker (og lastbilschauffører) har for det meste mange rynker i ansigtet, hvilket skyldes alderdommen. Men hvis man ligger mærke til det, så har mange ældre mennesker (og mennesker i 40-50 års alderen) mange rynker omkring øjnene, og det skyldes ganske enkelt solens UV stråler.

Hvis du mærker lige under dit øje, kan du nemt (forhåbentligt) mærke at din hud er tyndere lige netop der, end fx. på din kind eller hage. Fordi at din hud er tyndere under dine øjne, har solen dermed også meget lettere ved at gøre dine øjne solbrændte – og dermed forøge chancen for mange flere rynker, når du når op i 40-50 års alderen (ved nogle få personer kommer rynkerne først ved 60 års alderen).

Hvis du bruger normale briller (ikke solbriller), så skal du også passe på. Når solens stråler (UV stråler) går igennem glas (eller plastik), så bliver effekten fordoblet med helt op til 10 procent. Det er blandt andet også derfor at man kan tænde et bål hvis man har et stykke glas eller plastik, og at solen skinner (uden skyer på himlen). Så hvis du bruger briller, så køb eventuelt nogle solbriller med styrke, og gå med dem, når solen er værst. Solbriller med styrke behøves ikke at være meget dyre – det kan sagtens være billige solbriller.

Hvilke solbriller er bedst uimodtagelige overfor UV stråler?

Solbriller beskytter dine øjne fordi at solen ikke kan trænge igennem de nedtonede glas. Dog skal du være opmærksom på at det ikke er alle solbriller som kan tage UV strålerne (solstrålerne). Ray-ban (er som de eneste) 100 % imod UV stråler. Ray-bans solbriller er nemlig 100 % effektive mod UV strålerne, hvilket sikrer dig at du ikke får så mange rynker under øjnene, som alle andre vil få.

Rynker omkring øjenene, er bevist. Mennesker som har gået med solbriller har tendens til at få mindre rynker omkring øjnene, end personer der aldrig går med solbriller.

Alle (98 %) af Oakleys solbriller er også uimodtagelige overfor UV stråler. Dog skal det nævnes at de ikke beskytter 100 % imod UV strålerne, men imellem 80 og 90 %. Normale solbriller beskytter dig for UV strålerne, med imellem 50 og 70 %. Så hvis du ikke bryder dig om Ray-ban (eller Oakley solbriller), så kan du også købe et par andre solbriller. Alle solbriller beskytter dig mod solen, dog beskytter nogle solbriller mere end andre.

Jeg håber du har fået noget ud af at læse det her. Hvis du vil kigge på solbriller (som kan beskytte dig mod UV strålerne), kan du klikke på et af de to links herunder. De fører til enten loukrudt, eller Tidtilleg. Derinde kan i vælge mellem flere hundredevis af solbriller, og alle solbrillerne hjælper dig imod rynkerne, omkring øjnene.

uv stråler

Artiklen er udarbejdet af Solbrillerfordig.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *